Amint arról már korábban beszámoltunk, 2015. június 8-án Tokióban került aláírására az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és a Tokiói Egyetem Földrengéskutató Intézete között az a kutatási együttműködési csereegyezmény, amelynek eredményei alapján 2016. május 9-én a két intézmény között Szellemi Tulajdon Együttműködési Megállapodás született. A vulkanológiai megfigyelésekre alkalmas ,,müontomográf” detektorok fejlesztésére irányuló együttműködés újabb mérföldköveként 2017. május 19-én az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, a Tokiói Egyetem Földrengéskutató Intézet (ERI) és az NEC Corporation közötti licencszerződés ünnepélyes aláírására került sor nagykövetségünkön.

A rendezvényt Dr. PALANOVICS Norbert nagykövet nyitotta meg. A licencszerződést magyar részről Prof. LÉVAI Péter, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont főigazgatója írta alá, aki a másik két intézmény aláírójával együtt röviden bemutatta intézményét és az együttműködésben betöltött szerepüket. A tudományos együttműködés eddigi eredményeiről Dr. VARGA Dezső, az MTA Wigner FK kutatója és Prof. TANAKA Hiroyuki, a Tokiói Egyetem Földrengéskutató Intézet kutatója számolt be a mintegy 60 fős hallgatóságnak. A programon a tudományos élet, a vállalkozói kör és a diplomácia képviselőin kívül jelen volt a média több szakértője is.

A szimpóziumról Japán legnagyobb példányszámban kiadott gazdasági újsága, a Nihon Keizai Shinbun (NIKKEI) és több média is beszámolt.