Tájékoztatjuk a magyar állampolgárokat, hogy a jelenlegi koronavírus fertőzés okozta helyzetben a külföldre utazás a szokásosnál nagyobb kockázattal járhat, mivel a vírus terjedése előre nem meghatározható, országról-országra, óráról-órára változhat. A vírus terjedése egyúttal magával hozhatja a közlekedési lehetőségek váratlan módosulását, szűkülését, mely kiszámíthatatlan helyzeteket okozhat a megtervezett utazások során. Ezért kérjük a magyar állampolgárokat, hogy külföldi utazásukról alapos megfontolás alapján döntsenek, s e célból folyamatosan kövessék figyelemmel a Konzuli Szolgálat utazási tanácsait is.

 

A konzuli védelemre történő regisztrációt minden kiutazás esetén javasoljuk, az esetlegesen szükségessé váló konzuli segítségnyújtás megkönnyítése érdekében, valamint a Konzinfo Utazom mobilalkalmazás letöltését az utazási tanácsok könnyebb nyomon követése érdekében.

Kérjük a Japánba utazó magyar állampolgárokat, hogy kellő körültekintéssel tervezzék meg útjukat és mindenképpen regisztrálják magukat a konzuli szolgálat honlapján.

https://konzinfougyseged.mfa.gov.hu/  

 

Felhívjuk a figyelmet, hogy a világszintű járványhelyzet miatt Japán szigorú korlátozó intézkedéseket vezetett be.

 

  • Március 21-től Japán ideiglenesen felfüggesztette a vízummentességet a schengeni térség országaival, így Magyarországgal is, valamint érvénytelenítette a március 23. előtt kiadott, de még fel nem használt vízumokat. Aki halaszthatatlan utazást tervez Japánba, az úticéljának megfelelő vízumot kell igényelnie a budapesti Japán Nagykövetségen. Ez a Japánban tartózkodó, Japánból el nem utazó, tartózkodási engedéllyel rendelkezőket nem érinti. Halaszthatatlan külföldi utazás, Japán elhagyása esetén azonban, az újonnan bevezetett korlátozó intézkedésekkel, esetleges új vízumkötelezettséggel kapcsolatban mindenképp tájékozódjanak a japán Külügyminisztérium honlapján, a budapesti Japán Nagykövetségnél, valamint nagykövetségünknél.

 

  • 2020. április 3-tól beutazási tilalom vonatkozik mindazon külföldi állampolgárokra, akik a beutazást megelőző 14 napban az alábbi országokban jártak. A beutazási tilalom összesen 129 országra terjed ki: az Európai Unió tagállamai (köztük Magyarország), Andorra, Egyesült Királyság, Észak-Macedónia, Koszovó, San Marino, Svájc, Szerbia, Norvégia, Bosznia és Hercegovina, Monaco, Moldova, Montenegró, Liechtenstein, Albánia, Örményország, Kína, Hong Kong Makaó, Korea, Irán, Izland, Egyesült Államok Ausztrália, Új-Zéland, Kanada, Ecuador, Chile, Dominika, Panama, Brazília, Bolívia, Indonézia, Szingapúr, Thaiföld, Tajvan, Fülöp-szigetek, Brunei, Vietnam, Malajzia, Izrael, Törökország, Bahrein, Egyiptom, Elefántcsontpart, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Mauritius, Marokkó, Egyesült Arab Emírségek, Antigua és Barbuda, Ukrajna, Omán, Katar, Kuvait, Szaúd-Arábia, Dzsibuti, Saint Christopher és Nevis, Dominikai Köztársaság, Barbados, Belorusz, Peru, Oroszország, Maldív-szigetek, Uruguay, Kolumbia, Bahamák, Honduras, Mexikó, Azerbajdzsán, Kazahsztán, Zöld-foki-szigetek, Gabon, Bissau-Guinea, São Tomé és Príncipe, Egyenlítői-Guinea, Afganisztán, Argentína, India, El Salvador, Ghána, Guinea, Kirgiz, Tádzsikisztán, Pakisztán, Banglades, Dél-Afrika, Algéria, Irak, Eswatini, Guyana, Kamerun, Kuba, Guatemala, Grenada, Costa Rica, Jamaica, Grúzia, Szenegál, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Közép-Afrika, Nicaragua, Haiti, Mauritánia, Libanon.

 

A japán Kormány május 25-én feloldotta az országos szükségállapot, azonban a sokrétű korlátozó intézkedéseken csak fokozatosan enyhít.

 

Hasznos linkek:

A budapesti Japán Nagykövetség honlapja: https://www.hu.emb-japan.go.jp/itprtop_hu/index.html

 

Japán Külügyminisztérium honlapja: https://www.mofa.go.jp/

 

A Japán Egészség, Munka-, Jólétügyi Minisztérium (MHLW) honlapja:

https://www.mhlw.go.jp/stf/seisakunitsuite/bunya/newpage_00032.html

 

A Japán Nemzeti Turisztikai Hivatal a nap 24 órájában egy call-center vonalat működtet angol, kínai és koreai nyelveken. 050-3816-2787  külföldről   +81-50-3816-2787 https://www.japan.travel/en/coronavirus/

 

Tokió város Kormányzatának tájékoztatója (angol is):

https://www.metro.tokyo.lg.jp/english/index.html

 

Hogyan reagáljunk a fertőző betegségre Japánban (angol):

https://www.fukushihoken.metro.tokyo.lg.jp/iryo/kansen/tagengoguide.files/tagengogaido2019-mihiraki.pdf 

 

Tanácsok utazóknak a koronavírussal kapcsolatban:

https://www.gotokyo.org/en/index.html 

 

Azok a magyar állampolgárok, akik Japánból kívánnak hazautazni Magyarországra a Konzuli Szolgálat honlapján kaphatnak bővebb információt:

https://konzuliszolgalat.kormany.hu/tajekoztato-a-magyar-allampolgarok-magyarorszagra-torteno-hazateresenek-rendkivuli-szabalyairol-a-covid-19-jarvany-miatt