Tisztelt Honfitársunk!

Szeretnénk tájékoztatni Önt, hogy Japán, az Európai Unió és tagországai által hozott, beutazást korlátozó intézkedések miatt néhány légitársaság már törölte, továbbiak pedig a következő napokban fogják felfüggeszteni vagy jelentősen csökkenteni a kereskedelmi járataikat Japán és az európai kontinens között. Ezen felül, az Európán belüli vagy európai desztinációjú járatok is törlésre kerülhetnek a közeljövőben. A következő napokban, akár már a március 21-22-i hétvége során vagy közvetlenül azután is sor kerülhet tömeges járattörlésekre, így a Japánból történő el- és hazautazás lehetőségei jelentősen beszűkülnek.

Kérem, hogy amennyiben a közeljövőben tervezi a hazaútját Magyarországra, az utazás mielőbbi megszervezése érdekében haladéktalanul vegye fel a kapcsolatot az illetékes légitársasággal a járattal, valamint az átfoglalással kapcsolatos aktuális információkért. 

Egyúttal felhívjuk a figyelmet arra is, hogy március 21-től Japán ideiglenesen felfüggeszti a vízummentességet a schengeni térség országaival, így Magyarországgal is, valamint érvényteleníti a már kiadott, de még fel nem használt vízumokat. Az első információk szerint az intézkedés bevezetésének időpontjában Japánban tartózkodó, Japánból el nem utazó, tartózkodási engedéllyel rendelkezőket nem érinti. A tartózkodási engedéllyel rendelkezőknek is azt tanácsoljuk, hogy halaszthatatlan külföldi utazás, Japán elhagyása esetén mindenképp tájékozódjanak a japán Külügyminisztérium honlapján (https://www.mofa.go.jp/), a budapesti Japán Nagykövetségnél (https://www.hu.emb-japan.go.jp/itprtop_hu/index.html), valamint nagykövetségünknél az újonnan bevezetett korlátozó intézkedésekkel, illetve az esetleges új vízumkötelezettséggel kapcsolatban. 

Köszönjük.