A Japánba irányuló magyar élelmiszerexport jelentős része húsok és húskészítmények, melyet jelentősen befolyásolhatnak állategészségügyi problémák. Mindazonáltal a japán és a magyar agrárminisztérium elmúlt néhány éves szoros együttműködésének és munkájának köszönhetően bilaterális megállapodások keretében megegyezés született a baromfi és a sertés regionalizáció alkalmazásáról is a magyar termékek tekintetében. 2018-ban Magyarország az európai országok közül elsőként kötött megállapodást Japánnal a magas- és az alacsony patogenitású madárinfluenza vonatkozásában egyaránt. Továbbá az afrikai sertéspestis tekintetében a világon elsőként tudtunk megállapodást kötni a regionalizációról az év elején. 2021. január 28-tól hatályos a magyar-japán sertés regionalizációs megállapodás. A megállapodás értelmében – szigorú feltételek mellett – jelenleg öt megyéből (Vas, Veszprém, Zala, Somogy, Tolna és Baranya megye) exportálható sertéshús A rendkívül szigorú feltételrendszer miatt azonban 2021 decemberéig nem jelentkezett olyan magyar üzem az engedélyezett megyékből, mely vállalná a megállapodás alapján szükséges feltételeket.

2020-ban a baromfihús volt a legjelentősebb élelmiszeripari exporttermékünk Japánba. A tavalyi évben 9,57 millió dollár értékben szállítottunk baromfit a szigetországba, ami sajnos az egy évvel korábbi volumen csupán fele. A baromfihúsok közül az export nagy részét a fagyasztott kacsahús és kacsa belsőség tette ki, ami nagyjából azonos mértékben oszlik meg a csont nélküli kacsahús és a fagyasztott hízott kacsamáj között. Hízott libamájat hűtve, illetve fagyasztva csak kisebb mennyiségben tudtunk értékesíteni. A korábbi legjelentősebb exportcikkünk, a sertéshús kivitele teljesen megszűnt az afrikai sertéspestis megjelenése miatt. A kiváló minőségű magyar pehelytoll keresett árucikk a japán piacon, ennek ellenére az elmúlt években változó mennyiségben tudunk exportálni belőle. Sajnos 2020-ban meglehetősen visszaesett a kereslet az egy évvel korábbi mennyiséghez képest. Jelentős export termékünk még a méz, leginkább a magyar akácméz népszerű a japán piacon. A méz exportunk a tavalyi év során az elmúlt hat év legmagasabb kivitelét tudta elérni, 7,3 millió USD értékkel. Talán a legdinamikusabb export növekedést azonban a fagyasztott zöldségek kategóriája érte el, tavaly 3,7 millió USD értékben tudtunk értékesíteni fagyasztott zöldséget a japán piacon (KSH).